Experiment tijdstraf na gele kaart - CKV Albatros

Sponsors

Experiment tijdstraf na gele kaart

9 november 2023 17:30


Het KNKV merkt dat er wat onduidelijkheid is ontstaan over een aantal spelregelwijzigingen en -experimenten die onlangs zijn gecommuniceerd. Via deze weg willen ze deze aanpassingen nogmaals nader toelichten voor de zaalcompetitie van start gaat.

Experiment tijdstraf na een gele kaart

Vanaf de aanstaande zaalcompetitie geldt in alle klassen waarin met schotklok wordt gespeeld, dat er een tijdstraf vastzit aan een gele kaart. In het kort betekent dit dat wanneer een persoon een gele kaart krijgt, hier ook een tijdstraf van vier minuten aan verbonden is. Krijgt een speler of speelster geel? Dan moet hij/zij dus verplicht worden gewisseld (dit telt als reguliere wissel) en minimaal vier minuten op de bank blijven. Als er al acht wissels zijn gebruikt, dan moet er in dit geval alsnog worden gewisseld.

Krijgt de coach of assistent-coach geel? Dan mag de betreffende coach voor een periode van vier minuten geen aanwijzingen meer geven en niet van de bank afkomen. Doet hij/zij dit toch? Dan betekent dat een extra kaart én dus nog eens vier minuten extra tijdstraf. Tijdens de tijdstraf, mogen er verder geen time-outs of wissels aangevraagd worden. Wel mag de eventuele andere (assistent-)coach van het betreffende team nog aanwijzingen geven.

Ten slotte geldt met ingang van dit zaalseizoen in alle klassen waarin met schotklok wordt gespeeld, dat er pas na de derde gele kaart een rode kaart wordt gegeven. Bij een rode kaart wordt de ontvanger naar de tribune gestuurd. Let op: in de klassen zonder schotklok volgt na de tweede gele kaart al een rode kaart.

 

Aanscherping spelregel schotklok

In de zomer hebben we al gecommuniceerd over de aanscherping van een spelregel met betrekking tot de schotklok. Wanneer er vanuit een uitbal – dus wanneer de bal over de zij- of achterlijn gaat –  rechtstreeks tegen de korf wordt gegooid, gaat de schotklok niet terug naar 25 seconden. Omdat de bal pas in het veld gebracht is als de bal door een speler geraakt is, kan dit namelijk niet als doelpoging gezien worden. Let op: tijdens het spel mag er wel gewoon met één hand tegen de korf worden geworpen en wordt dit ook als doelpoging gezien. Op het moment dat de korf dan wordt geraakt, wordt de schotklok dus gewoon teruggezet naar 25 seconden.

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!